Birgitta Johansson

Kaikki blogit puheenaiheesta Luonto ja me

Luonnon köyhtyminen ei ole mielipidekysymys vaan fakta

Luonnon monimuotoisuus ja sen elinvoima heikkenee kiihtyvällä vauhdilla. Luonnon tuottamien ekosysteemipalvelujen, kuten pölyttäjien häviäminen, uhkaa ruuantuotantoamme ja taloutemme toimintakykyä. Kalakannat katoavat ja maapallolla on enemmän ihmisiä, tuotanto- ja seuraeläimiä kuin muita nisäkkäitä.

Luonnon köyhtyminen ei ole mielipidekysymys vaan hälyttävä luonnontieteellinen fakta.

Ihmisen kekseliäisyys

Kenellä on ollut aikaa tarkastella kesällä luonnon helmassa eläimiä ja kasveja, huomaa edistyksellisten sudenkorentojen lentokyvyn tai pöllön äänettömän lähestymisen pimeässä.

Ihminenhän matkii ja hakee luonnosta ideoita, mutta ei pääse useinkaan lähellekään teknisissä ratkaisuissaan luonnossa kehittyneitä ratkaisuja. Nykyajan kulkupelitkin ovat vielä kehittymättömiä siihen verrattuna miten luonto on järjestänyt luontokappaleiden liikkumisen. Edistystä on kuitenkin tapahtunut, autot ovat kevyempiä ja vähäruokaisempia kuin ennen.

Sutta pakoon, tulikin karhu vastaan

Suomen luonnonpäivänä saamme tänään nauttia loppukesän lämmöstä, samalla kun tietoisuus ihmiskunnan ongelmista tuodaan esille tiedotusvälineiden kautta. Enää ei tarvitse pelätä ydinsotaa, vaan nyt pitää pelätä ilmastonmuutosta. Aivan selvä asia se ei enää ole, mikä sen aiheuttaa, olemme harmaalla vyöhykkeellä. Mutta fossiilisista polttoaineista täytyy luopua jollakin aikataululla. Ydinvoimakin kelpaa taas.

Suomalaisten pitäisi nyt olla todella huolissaan

 

Parin viimeisen vuoden aikana olen voinut seurata lähes aitiopaikalta yhden suomalaisen järven aika perusteellista tutkimista. Läpi käytiin järven kalakanta, veden laatu, ravinteet, happipitoisuus ja monta muuta asiaa. Tutkimukset olivat tosi kalliita, mutta asiassa auttoi eräs ymmärtäväinen säätiö rahoittamalla suuren osan hankkeen kuluista.

Lähtökohtaisesti kyse oli hyvin kirkasvetisestä järvestä, jossa näkösyvyys oli 2-3 metrin luokkaa. Kalakanta oli runsas, samoin järven rapukanta.

Mitä isot edellä sitä pienet perässä

Olenkin pitkään odottanut jotakin tällaista. Italiassa ja Ranskassa viljelijöillä on ollut tapana ripustaa tapettuja susia milloin torin lyhtypylväisiin, milloin teiden varsille. Kiltti ja aina luotettava suomalainen perusjuntti on tapansa mukaisesti kunnioittanut virkavaltaa ja lakia kunnes ...

Suuren maailman tavat tarttuvat suomalaisiin monikulttuuriyhteiskunnan seurauksena ja hyvä näin. On aika osoittaa, että oikeaoppinen äänestäminen kerran joka neljäs vuosi ei riitä, vaan kansasta on huolehdittava myös vaalikaudella.

Ei hätä ole tämännäköinen

Kesä on hyvää vauhtia menossa ja monet suomalaiset viettävät hyvin ansaittua kesälomaansa jossakin kaukana luonnon helmassa. Luonto on turvallinen paikka liikkua. Sudet eivät syö eikä karhut pelottele, mutta ampiaiset voivat tappaa.

Punkista on tullut kesien kestopelote, mutta harva tulee ajatelleeksi, että heinikossa, puiden lehdillä tai mustikkapensaissa lymyää yhtä epämiellyttävä vieras. Puhun ekinokokista, jota meneinä vuosisatoina torjuttiin mm. Karjalassa sijoittamalla oven suuhun pesuvati ja pyyheliina. Kaikkien tupaan tulijoiden kuului pestä kätensä.

Täytynee kasvattaa kusiaispesää

Juhannus antoi tilaa ajatuksille. Se pysäytti kiireen ja stressin, hiljensi kaiken niin että vain olennaisimmat asiat nousivat ajatusten virrasta kuplan lailla pintaan. Päädyin viikonlopun aikana useaankin otteeseen perkaamaan niitä olennaisimpia asioita. Tarkastelin niitä monelta syrjältä ja tulin ajoittain hieman surulliseksikin. Katselin kaunista luontoamme ja olin hetken tyytyväinen näkemästäni. Kunnes muistin että metsikön toisella puolella on laajahko hakkuuaukea, pato ja tehdas. Ajattelin "Luonto tinkii hyvinvoinnistaan jotta meidän ei tarvitsisi tinkiä omastamme".

Miksi uhanalaista eläintä pitää metsästää?

Varsinais-Suomeen on sitten myönnetty kaksi sudenkaatolupaa. Toivottavasti tällä kertaa ei kaadeta kahta alfayksilöä. Luonnonvarakeskuksen mukaan viime talvena metsästetyistä susista jopa 20 saattoi olla laumansa johtajasusia. Myös Varsinais-Suomessa alfoja kaatui kaksi. Metsästyksessä kaatuneiden alfojen määrä herätti spekulaatiot siitä, oliko niiden poistaminen tarkoituksellista, jotta lauma hajoaisi ja jättäisi alueen.

Melu karkoittaa monimuotoisuuden.

Hyvinvoiva ja monimuotoinen metsäluonto vaatii hiljaisuutta.

MELU KARKOITTAA

Teollisuusmelu vaikuttaa metsän kasvillisuteen ja lajiston monimuotoisuuteen.

Luonnosta ja sen suojelusta

Pitkästä aikaa....alkoi taas ajatus itää, ja sen verran että täytynee kirjoitella vaikka tänne. Vaikka selventääkseen omia ajatuksiaan jos ei muuta. Otetaanpa tartuntapinnaksi tähän tarinaan nyt ajankohtaisena velloneet metsäasiat ja erityisesti FSC -sertifikaatti. Juttuhan lähti Löyly -saunarakennuksen puista, jotka ovat hakattu Venäjältä, FSC-sertifioidusta metsästä. Ja tasan ei mene nallekarkit taaskaan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä