Birgitta Johansson

Hiekka ja sora loppuvat - miten käy ihmisten kivilouhimoteollisuuden varjossa?

YLE uutisoi tänään hiekan ja soran loppumisesta ja kivilouhimoiden lisääntymisestä.

Jutussa mainittu lakisääteinen 300 m suojavyöhyke louhimoiden ja asutuksen välillä on käytännössä täysin riittämätön, suorastaan naurettava, ja osoittaa vain sen, ettei etäisyyksistä päättäneillä ole minkäänlaista henkilökohtaista kokemusta asiasta.

Pitkällisen asiaan perehtymisen ja omien kokemusteni jälkeen en itse muuttaisi tällä hetkellä 5 km lähemmäksi kivilouhimoa. Lain mainitseman "kohtuuttoman haitan" välttäminen melun, pölyn ja tärinän osalta ei nykyvaatimuksilla ja olemattomalla valvonnalla ole mahdollista.

Nykyinen asuinalueilla sallittu louhimomelun ohjeellinen raja-arvo 55 dB on järkyttävän korkea. Jo 40 dB on aivan liian häiritsevä melutaso tämän tyyppiselle nakuttavalle, jyskyttävälle melulle.

Suosittelen kaikille tutustumiskäyntiä kivilouhimon lähelle tuulen alapuolelle rikotuksen ja murskauksen ollessa käynnissä. Kuvitelkaa sitten, että juotte aamukahvinne ja hoitelette puutarhaanne siinä pölyssä ja metelissä seuraavat 10-30 vuotta.

Ratkaisut:
- Louhokset ja kaivokset maan alle.
- Lakisääteiseen käyttöön toimintojen ympärille pystytettävä välaikainen sisätilarakennelma.
- Ei louhoksia maa- ja metsätalousmaaksi kaavoitetuille alueille. Kiviainesteollisuus on nimensä mukaisesti TEOLLISUUTTA.
- Räjähdemäärien lakisääteinen rajoittaminen ja aukoton valvonta tärinävaurioiden välttämiseksi.

Ja muutama muu asia täältä:
http://www.birgittajohansson.fi/.../kivilouhimot-ja.../

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Taas on haaskattu yhtä luonnon anninta kun soraa ja moreenia ollaan tuhlattu mielinmäärin. Eikös Lahden Salpausselkä ole vielä teille levittämättä?

Käyttäjän BirgittaJohansson kuva
Birgitta Johansson

Vaikutukset maisemaan ovat myös olleet järkyttävät.

Lahti on ollut jo kymmeniä vuosia helppo tunnistaa 4-tietä ajellessa. Aina tietää, että ollaan Lahdessa, kun se kammottava poikkaistu soraharju muutamine mäntyineen paistaa siellä etuoikealla. Ei kovin mairitteleva tunnusmerkki kaupungille...

Täällä vähän vastaava Siuntiosta. KHO:n mukaan kuvissa näkyy "tiheä metsävyöhyke", joka estää kivilouhimon näkymisen vilkasliikenteiselle kantatielle 51:lle. Yritimme selittää KHO:lle, että eihän maastossa edes ole metsää ko. kohdassa, mutta KHO ei paikalla tekemästään katselmuskäynnistä huolimatta nähnyt ongelmaa...
http://www.sonorian.fi/forum/index.php?topic=80.ms...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Näin se on, se on ollut raha joka on ratkaissut siinäkin onko hiekkaharjusta menty yli, Ali vai läpi. (Lahdessa oleva Selänne on raunamoreeni, aivan kuten Jyväskylän Harju). Onneksi Jyväskylässä raha ratkaisi ympäristön eduksi aikoinaan, nykyinen 9-tie kulkee Jyväsjärven välistä ja Harjun rinteelle rakennetun ydinkeskustan välistä, mutta vähällä oli ettei sen soria olisi kipattu moottori tienalta järven täytteeksi.

Ps. Nykyisin kaupunki harmittelee menetettyjä rantatontteja ja valtavaa eritasoliittymää (liittymä täyttäisi helposti koko Helsingin Kaisaniemen puiston ja se sijaitsee aivan Jyväskylän keskustan kupeessa.

Toimituksen poiminnat