Birgitta Johansson

Meluherkkyys

Meluherkkyys
 

25-35% suomalaisista on ns. meluherkkiä. Se tarkoittaa sitä, ettei ihminen pysty sulkemaan melua ulkopuolelle yrittäessään nukkua tai keskittyä mihin tahansa tekemiseen. Melu stressaa tällaista ihmistä erityisen herkästi, nostaa verenpainetta ja aiheuttaa tutkimusten mukaan myös sydänkuolemia. Esim.: http://www.terve.fi/sepelvaltimotauti/naisen-meluherkkyys-kasvattaa-syda...

Kyseessä on todennäköisesti perinnöllinen ominaisuus, johon ei pysty vaikuttamaan mitenkään, vaikka kuinka yrittäisi "siedättyä". Se on vähän niinkuin korkean paikan kammo tai allergia. Koivuallergistakaan ei voi käskeä "totuttelemaan" siitepölyyn.

Meluherkkyys on yleistä. ja siksi se pitäisikin paljon paremmin huomioida kaikessa demokraattisessa päätöksenteossa. Monet meluherkäthän muuttavat omakotitaloihin, usein pois kaupungista. Kaavoituksen ja lupakäytäntöjen avulla tulisi suojella hiljaisia asuinalueita. Tällä hetkellä naapuriin voi hyvin nousta vaikkapa kivilouhimo, joka on meluherkälle ihmiselle varsinainen painajainen, ja samalla suuri terveysriski.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Entä mitä sanot 210 metriä korkeasta ja 4,5 MW:n tehoisesta tuulivoimalasta alle kilometrin päässä asuintalosta. Matalataajuinen jaksottainen ääni tulee seinien läpi taloon ja pitää asukkaat hereillä yöaikaan. Ministeri naureskelee että ääni on kuin "jääkaapin hyrinää", asukkaat vertaa ääntä hornetin lasku ja nousu harjoituksiin joista ei tule loppua tuulisena yönä, kumpi on oikeassa? Tutkija kertoi asunnon ja tuulivoimalan tarvitsevan ainakin 3 km suojarajan, eikä sekään vielä riitä herkimmille.

Käyttäjän BirgittaJohansson kuva
Birgitta Johansson

Kiitos kommentista.

Mielestäni kenenkään ei tarvitse sietää tuollaista.

Itse olen kuunnellut kotonani kivilouhimon matalataajuista jyskytystä yrittäessäni nukkua, joten tiedän, millaista se voi olla.

Louhimo sentään pysähtyy yöksi, tuulivoimala ei. Siksi niiden sijoittamisessa ja suojaetäisyyksien määrittämisessä pitäisi olla erittäin tarkkana.

Tero Leppä

Viimeisimpien tutkimusten mukaan vimeinen täysin terve suomalainen kuoli 1800-luvulla.

Sen jälkeen kansa on sairastunut. Jos ei vaivaa tahi traumaa muutoin löydy niin kyllä se vaikka keksitään.

Jos ei nälkä tauti onnettomuus tai sota tapa niin on kaikki mahdollisuudet elää vanhaksi.

Ja eiköhän se 100-prosenttisesti käy hermoon liika meteli.

Toimituksen poiminnat